Recept na srbské rizoto s vepřovým masem


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Rýže celozrnná400 g
Rajčatový protlak10 g
Cibule1 kus
Kápie20 g
Vepřová plec150 g
Hrášek čerstvý20 g
Koření paprika mletá5 špetek
Sůl2 špetky
Sýr eidam 40% tuku40 g

Postup rizoto

1

Oloupejte a nakrájejte cibuli, následně ji zpěňte na rozpuštěném, horkém másle. Vepřové maso si nakrájejte na kostičky a společně s rajským protlakem a 2 lžícemi sterilované kapie přidejte k cibuli.

2

Vše důkladně promíchejte, přidejte rýži a společně krátce osmahněte. Nakonec přisypejte sůl, pepř, sladkou papriku, hrášek a vše na závěr zalijte vývarem.

3

Takto připravenou směs vložte do trouby a pečte přibližně 30 minut, dokud se vývar téměř nevyvaří.

Rizoto s vepřovým masem poslouží jako chutný pokrm, který je navíc poměrně zdravý. Srbské vepřové rizoto vám doporučujeme podávat s kyselou okurkou a hustě posypané nastrouhaným tvrdým sýrem. Recept na srbské rizoto s vepřovým masem k nám doputoval z Turecka. Nejčastěji jste se s vepřovým rizotem mohli setkat při cestách po Jugoslávii. Kromě toho se srbské rizoto stalo značnou součástí školních jídelen. Vy si však recept na srbské rizoto můžete připravit z pohodlí domova a vybrat si tak ty nejkvalitnější suroviny pro jeho přípravu.

Srbské vepřové rizoto

Možností, jak připravit srbské vepřové rizoto, je spoustu. Oblíbené je však mezi strávníky nejen srbské vepřové rizoto, ale také rizoto s kuřecím masem a pro jiné je pro změnu nejlepší rizoto z mletého masa. Existují však i různé vegetariánské možnosti, kam se řadí rizoto s cuketou, v němž maso zastupuje nejen cuketa, ale také hlíva. Různé variace nabízí i výběr rýže, kromě té klasické je možné zvolit například BIO celozrnnou rýži, která je běžně k dostání ve vybraných supermarketech nebo prodejnách zdravé výživy.

Tipy na další oblíbená rizota

Oblíbené je mezi konzumenty nejen srbské vepřové rizoto, ale také například rizoto s mletým masem nebo dokonce několik bezmasých variant.

Rizoto s cuketou: vegetariánská obměna receptu na rizoto s vepřovým masem

Toto rizoto s cuketou je doplněné nejenom zeleninou, ale i zdraví prospěšnou hlívou ústřičnou. Příprava rizota s cuketou je velmi snadná i rychlá a výsledem je skvělé skloubení na první pohled nekombinovatelných chutí. Navíc je zeleninové rizoto zástupcem dietních pokrmů a v letních měsících skvěle ochladí a vyživí přehřátý organismus. Dalším vegetariánským zástupcem je žampionové rizoto.

Žampionové rizoto

Dalším chutným receptem na rizoto je žampionové rizoto. Stejně jako rizoto s cuketou, i tento recept je zástupcem vegetariánských jídel. Pokud si chcete dopřát co nejzdravější variantu, doporučujeme k přípravě žampionového rizota volit celozrnnou rýži. Ta je navíc oproti klasické verzi bohatější na vitaminy i minerální látky. Celozrnnou variantu rýže samozřejmě můžete zvolit i k receptu na vepřové rizoto nebo na rizoto s mletým masem.

Rizoto s kuřecím masem

Hojně rozšířené je v České republice i vaření rizota s kuřecím masem. Jak udělat rizoto, jehož základem je kuřecí maso? Velmi jednoduše a v neposlední řadě bleskově rychle. Postačí totiž, osmahnete-li na troše másla cibuli s kuřecím masem. Následně se maso ochutí, přidá se k němu rajčatový protlak, rýže, vývar a ke konci i zelenina. Po zhruba 25 minutách se rizoto s kuřecím masem posype nastrouhaným tvrdým sýrem a může se podávat. Stejně jako srbské vepřové rizoto, tak i rizoto s kuřecím masem doporučujeme doplnit sladkokyselou okurkou.

Rizoto z mletého masa

Zatímco pro některé je nejlepší rizoto srbské rizoto s vepřovým masem, pro jiné je to právě rizoto z mletého masa. Postup, jak udělat rizoto z mletého masa je podobný jako srbské rizoto recept. Zesklovatělá cibulka na pánvi se zasype sladkou paprikou a po chvilce se přidá mleté maso. Jakmile se vznikající rizoto s mletým masem dochutí, dolije se vodou, protlakem a nechá se necelou půl hodinku dusit. Následně se do směsi přidá připravená rýže a v této chvíli se již rizoto s mletým masem může podávat.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 236.02 Kj

Bílkoviny1.58 g
Sacharidy9.79 g
Sacharidy z cukrů6.04 g
Tuky0.67 g
Cholesterol0.7 g
Vláknina3.12 g
Vápník37.14 g
Gi0.15

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.